Seko sjöfolks kulturpris 2021

Seko sjöfolks kulturpris år 2021 går till journalisten Cecilia Ohlén. Hon tilldelas priset för sin poddserie om rederikoncernen Broströms.

Publicerad:

Motivering: 

Cecilia Ohlén tilldelas Seko sjöfolks kulturpris 2021 för sitt arbete med poddserien i P4 Dokumentär om rederikoncernen Broströms.

Genom serien tar Cecilia Ohlén oss med på en resa från 1850-talets Värmland och en ung Axel Broström, till 1960-talets Amerikabåtar som var juvelen i Broströmskoncernen. Hon väver på ett fängslande sätt samman tragiska händelser inom familjen Broström, med skildringar av livet ombord på rederiets fartyg berättade av tidigare anställda.

Genom sin serie om Broströms hjälper Cecilia Ohlén till att hålla minnet av ett av Sveriges mest betydelsefulla rederier levande. Få rederier har haft sådan inverkan på den svenska sjöfarten. Under en del av 1900-talet var Broströms Göteborgs största arbetsgivare. Tusentals av Seko sjöfolks medlemmar har genom åren haft dem som sin arbetsgivare.

– Cecilia Ohlén tar med oss på en spännande resa och sprider intresse för sjöfarten utanför branschen, säger Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold.

Årets prissumma är på 25 000 kronor och delas ut av stiftelsen Seko sjöfolks kulturstipendiefond.

Uppdaterad: