Medlemsbrev från ordförande Kenny Reinhold, 27 september 2021

Sommaren ligger bakom oss och hösten är på ingång. Det har varit en bra sommar för många rederier, passagerarna på färjesidan har börjat återvända. Nyligen meddelade regeringen att restriktionerna lättas från och med 29 september. Det är ett glädjebesked som framför allt passagerarrederierna väntat på.

 

Publicerad:

Flera rederier har återanställt personal och vi får signaler om att ytterligare återanställningar är på gång. Så visst ljusnar det, äntligen! Enda smolket i bägaren är att det nu inom sjöfarten, och även andra branscher som drabbas hårt av pandemin, är svårt att rekrytera personal. Många har helt enkelt valt att lämna branschen. 

I Seko sjöfolk har vi precis dragit igång planeringen för våra fackliga utbildningar igen. Precis som resten av vår ordinarie verksamhet fick utbildningarna pausas under pandemin, och vi vet att behovet är stort nu ute hos er på fartygen. Vi har många nya förtroendevalda i sektionsstyrelser och som skyddsombud, som behöver komma in i rollen och få stöd och utbildning. Under hösten kommer vi att erbjuda kurser digitalt. Håll utkik på sjofolk.se

I augusti höll Seko sjöfolks representantskap årsmöte. I samband med det tackade vi av vår trotjänare Chang Strömberg, som var förtroendevald lokalt i många år innan han för 25 år sedan blev anställd som ombudsman och senare kassör. Chang har betytt otroligt mycket både för Seko sjöfolk och för mig och mitt uppdrag som ordförande. Jag vill passa på även i det här sammanhanget att tacka honom för allt gott han gjort i sin långa gärning för sjöfolket och organisationen. 

Pandemin verkar äntligen lätta på sitt grepp om oss och om sjöfarten. Men – och jag har sagt det förut – tro inte för en sekund att Seko sjöfolk lutar sig tillbaka nu. Vi har ett hårt jobb framför oss. Vi fortsätter hålla koll på frågor som rör dig och din vardag. Vi fortsätter jobba för en bättre arbetsmiljö ombord. Vi är aktiva inom arbetet med Vågrätt. Vi fortsätter också vårt politiska påverkansarbete för sjöfarten, där vi jobbar för att politikerna ska skapa långsiktiga, hållbara och internationellt konkurrenskraftiga villkor för svensk sjöfart. 

Ta hand om dig! 

Kenny Reinhold

Ordförande Seko sjöfolk

Uppdaterad: