Medlemsbrev från ordförande Kenny Reinhold, 23 juni 2021

Ännu en coronasommar.

Men smittkurvorna har vänt nedåt och vaccineringen är igång. Vi kan se ljuset i tunneln. Det gör ont att så många har drabbats, både av sjukdomen i sig och indirekt. Med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut just nu är det riktigt tråkigt för våra medlemmar som blivit uppsagda. Samtidigt är jag försiktigt positiv.

Publicerad:

Flera rederier har kört igång eller planerar för trafik nu i juni och början av juli och jag hoppas att sommaren ska bli bra. Det kanske till och med kan resultera i att några medlemmar blir återanställda. 

Men tro inte för en sekund att Seko sjöfolk lutar sig tillbaka nu. Vi har ett hårt jobb framför oss. Vi håller successivt på att återuppta den ordinarie verksamheten som t.ex. de fackliga utbildningarna som i stort sett legat nere under hela pandemin. Vi vet att behovet är stort ute hos er på fartygen. Vi har nu många nya förtroendevalda i sektionsstyrelser och som skyddsombud som behöver komma in i rollen och få stöd och utbildning. Här behöver vi hjälpas åt. Och vi behöver bli fler aktiva medlemmar. Kanske är du intresserad av att bli förtroendevald? Är du nyfiken så titta gärna in på sjofolk.se och läs här om vad det innebär att bli förtroendevald https://www.sjofolk.se/medlem/blifortroendevald/.

Om du redan är ledamot i en sektionsstyrelse, är kontaktombud eller skyddsombud, så finns det stöd och tips för dig som förtroendevald här. https://www.sjofolk.se/medlem/for-dig-som-fortroendevald/

Vi fortsätter också det politiska påverkansarbetet för en återstart av den svenska sjöfarten och se till att politikerna skapar långsiktiga och hållbara villkor som håller i den internationella konkurrensen. Och så jobbar vi för att arbetsmiljön ska bli bättre ombord, både inom Vågrättssamarbetet och i frågan om den fackliga rätten att utse skyddsombud.

Sjöfolk är av segt virke. Vi kämpar på. Samtidigt är det viktigt att vi stannar upp ibland och njuter av stunden. Så oavsett hur din sommar ser ut, oavsett om du jobbar, är arbetslös, permitterad eller faktiskt har semester, så önskar jag dig många härliga stunder.

Ta hand om dig! 

Kenny Reinhold
Ordförande Seko sjöfolk

PS. Du vet väl att Seko sjöfolks medlemsservice har öppet hela sommaren, samma tider som vanlig och det finns alltid ombudsmän på plats för att föra er talan i de förhandlingar som pågår trots semestertider.

Uppdaterad: