Resultatet av förhandling om arbetsbrist med Stena Line

Nu är förhandlingen om arbetsbrist med Stena Line avslutad. Rederiet säger upp 501 anställda av de 600 som varslades den 16 mars. I förhandlingarna har vi då räddat 99 arbetstillfällen. De som sägs upp kommer få besked från Stena Line inom kort.

Publicerad:

– Det är oerhört beklagligt att Stena Line ställer om sin verksamhet och nu prioriterar frakt på bekostnad av trafik för passagerare och deras upplevelse av resan. Det drabbar många, många medlemmar, som nu antingen förlorar jobbet eller får behålla jobbet men då med helt nya arbetsuppgifter. Vi är inte nöjda med hur förhandlingarna slutade, men nu kan vi åtminstone ge besked till alla de över tusen medlemmar som svävat i orolig ovisshet i flera veckor, säger Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk.

Stena Line har tills vidare lagt upp Stena Danica och Stena Saga är permanent tagen ur drift. Då dessa två fartyg har fokuserat på passagerare och deras upplevelse av resan drabbas intendenturen särskilt hårt av uppsägningarna. Utöver detta kommer så gott som alla anställda att påverkas av rederiets genomgripande omorganisation. Många kommer att få byta både arbetsplats och arbetsuppgifter, medan andra inte längre kommer att ha en fartygsplacering, utan med utgångspunkt från befattning placeras i en bemanningspool.

Seko har alltså nu avslutat förhandlingarna om arbetsbrist, men flera förhandlingar kvarstår. Vi kommer att förhandla om hur poolen för respektive befattning ska se ut och andra frågor som uppkommer i och med att hela rederiets verksamhet förändras.

Vi fortsätter också hålla alla medlemmar informerade om vad som händer på sjofolk.se och har samlat frågor och svar om uppsägning här.

Uppdaterad: