Ombord på Stena Scandinavica

Efter att det igår, den 2 april, blivit klart att Stena Line säger upp 501 medlemmar är idag Kenny Reinhold, Seko sjöfolks ordförande, tillsammans med Mahmoud Sifaf och Ulf Norström, sektionsordförande och vice sektionsordförande, samt ombudsman Mikael Lindmark ombord på Stena Scandinavica för att träffa drabbade medlemmar.

Publicerad:

– Det är sorgligt. Många medlemmar är ledsna och oroliga för sin framtid. Vi gör allt vi kan för att försöka hjälpa till. Efter att det blev klart om uppsägningar på Stena Line kommer vi nu att fortsätta förhandla om kring arbetsvillkoren för de medlemmar som har kvar sina anställningar. Vi får ta hand om varandra, säger Kenny Reinhold, ordförande Seko sjöfolk.

Stena Line har tills vidare lagt upp Stena Danica och Stena Saga är permanent tagen ur drift, sedan rederiet beslutat om en genomgripande omställning med fokus på frakt. Då dessa två fartyg har varit inriktade på passagerare och deras upplevelse av resan drabbas intendenturen, alltså ombordservice, särskilt hårt av uppsägningarna. Driftmanskap som matroser, motormän, reparatörer och båtsmän behåller sina anställningar även om många kommer att få byta arbetsplats.

Förhandlingarna med Stena Line kommer att fortsätta angående arbetsvillkoren för de medlemmar som har kvar sina anställningar. Vi kommer bland annat att förhandla om hur poolen för respektive befattning ska se ut och alla andra frågor som uppkommer i och med att hela rederiets verksamhet förändras.

Vi har samlat frågor och svar om uppsägningar här.

Uppdaterad: