Medlemsbrev från ordförande Kenny Reinhold, 27 april 2020

 Vi kan ännu inte se konsekvenserna av krisen vi befinner oss i. Omfattningen är stor och nivåerna många. Ingen vet heller hur länge krisen kommer att vara. 

Det vi vet är att den drabbar hela vår bransch och att den drabbar sjöfolk över hela världen.

Publicerad:

I vår närhet drabbas sjöfolket i färjetrafiken med korttidpermitteringar, varsel och uppsägningar. I närfarten rullar det på hyfsat om man anlöper den svenska kusten emellanåt, men lite längre bort och runt om i världen så drabbas sjöfolket extremt hårt. Ingen, eller ytterst få, kan mönstra på och nästan ingen av de drygt en miljon sjömän som befinner sig ombord kan mönstra av. Och kan de det, så kan de inte ta sig hem. Tillsammans inom den fackliga internationella organisationen ITF arbetar vi för att de drabbade ska får stöd och ersättning. 

Här hemma fortsätter vi arbetet med att rädda arbetstillfällen. Vi för samtal och förhandlingar med arbetsgivarna. Vi uppmärksammar också politiker på problemen och ger förslag till lösningar. Vi uppdaterar kontinuerligt sjofolk.se med aktuell information och svar på frågor som du som medlem kan tänkas ha. Inom kort får du också en specialtidning i brevlådan, om coronakrisen och dess följder för sjöfarten, istället för Sjömannen.

Jag har aldrig under min tid som ordförande, eller ens fackligt aktiv, varit med om en större utmaning. Det är så många av er medlemmar som drabbas, ovissheten och den otrygghet det skapar samtidigt som hela världen förändras. Men jag lovar att hoppet och kämpaglöden är det sista som lämnar mig och alla de som är anställda och valda av er. Vi gör allt som står i vår makt för att hjälpa och serva dig om du har råkat eller kommer att råka illa ut i denna svåra situation som råder mitt i pandemins stormiga hav – och även sen, i dess kölvatten där den skoningslöst har dragit fram.

Sjöfolksmedlemmar, tillsammans är vi starka. Tack för att ni rakryggade stått upp för oss när vi nu genomfört förhandlingar i nästan vartenda rederi, litet som stort. Vi har gjort det bra tack vare det stöd vi känt och fått av er alla.

Ta hand om varandra, kamrater. 
Kenny Reinhold 
Ordförande Seko sjöfolk

Uppdaterad: