Day of the Seafarer - Vi uppmärksammar sjöfolket samhällsviktiga arbete

Idag är det den internationella dagen Day of the Seafarer och vi uppmärksammar sjöfolket samhällsviktiga arbete.

 

Publicerad:

Lite beroende på hur man räknar finns det ungefär en och en halv miljon sjömän i världen som ser till att sjötransporterna fungerar. Ett samhällsviktigt arbete som är nödvändigt i denna tid av kris för att vi ska fortsätta ha tillgång till mat, medicin, vardagsvaror och industrimaterial.

Arbetsförhållande är redan svåra och nu i coronapandemin har sjöfolket hållits isolerade ombord under orimligt långa tider. Det påverkar hälsan både psykiskt och fysiskt. Att dessutom inte veta när eller hur en ska komma hem till sina nära och kära, samtidigt som det pågår en global kris är extremt påfrestande. Och ovanpå detta är det en stor del av sjöfolket som drabbats av stora ekonomiska konsekvenser av att inte få lön. 

Det är dags att Sverige, i likhet med världens övriga hamn- och flaggstater, agerar mot denna isolering, ohälsa och ekonomiska tragedi som sjöfolket i världen lever i:
- Erkänn sjöfolk som samhällsviktiga arbetare och gör det möjligt för på- och avmönstring genom att se till att sjöfolket kan resa mellan sitt hem och arbetsplats!

Eller för att citera Kitack Lim generalsekreterare för FN-organets International Maritime Organization (IMO): "Just like other key workers, seafarers are on the front line in this global fight. They deserve our thanks. But they also need – and deserve – quick and decisive humanitarian action from governments everywhere, not just during the pandemic, but at all times".

Ta del av hela generalsekreterarens budskap här.

Vill du också vara med och uppmärksamma sjöfolkets samhällsviktiga arbete? 
Här kan du gilla och dela kampanjen.

Uppdaterad: