Seko sjöfolk protesterar i Oslo mot färjeutvidgningen av NIS

Seko sjöfolk stödjer de norska sjöfacken i deras kamp mot en utvidgning av det norska NIS-registret. 100-tals sjöjobb hotas om förslaget att tillåta färjor i det internationella registret går igenom.

Publicerad:

– Blir detta verklighet ser vi faran för fler avregleringar och utvidgad lönedumping, säger Kenny Reinhold, ordförande Seko sjöfolk.

De norska sjöfacken genomförde under onsdagen en politisk manifestation på Eidsvolls plats i direkt anslutning till Stortinget i Oslo. Runt 300 åhörare och demonstranter protesterade mot den norska regeringens förslag att ändra regelverket för det norska internationella registret, NIS, så att även färjor i fast trafik till utlandet kan registreras.
Ett direkt hot mot fler än 700 sjöjobb då en omregistrering i NIS gör det möjligt att ersätta nuvarande besättning med billigare arbetskraft, enligt Norsk Sjømannsførbund.
– Det här är mer än ett norskt problem, om det blir verklighet kan det få konsekvenser för hela färjetrafiken i Skandinavien med oschysst konkurrens som följd, säger Kenny Reinhold. Vi kan också bli drabbade av ändringen mer direkt, exempelvis skulle Stena Saga kunna registreras i NIS.

Kenny Reinhold reste tillsammans med Seko sjöfolks ombudsmän Peter Skoglund och Mikael Lindmark till Oslo för att delta i manifestationen och erbjuda stöd. Även danska fackföreningsrepresentanter och sjömän deltog.
Bland ett 15-tal talare märktes bland annat Gerd Kristiansen, ordförande i norska LO, samt ledare för andra fackförbund. Manifestationen varade i två timmar.
– Jag gjorde ett kort anförande där jag uttryckte vår solidaritet och vårt stöd. Kampen har bara börjat, säger Kenny Reinhold.
Text: Jörgen Tiger

Uppdaterad:
Sidansvarig: Jörgen Tiger