Medlemsbrev från ordförande Kenny Reinhold, 9 juni 2020

Med gemensamma krafter har vi samlat 3237 namn som står bakom uppropet om att rädda den livsviktiga sjöfarten! Och våra ansträngningar har redan gett resultat! I förra veckan föreslog regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att sjöfartsstödet även ska omfatta fartyg som ligger upplagda med anledning av coronakrisen. Nu återstår det att få politikerna att också ta bort avgifterna, som t.ex. farledsavgiften, för att rädda sjöfarten.

Publicerad:

Idag har jag tillsammans med Mikael Huss, från Sjöbefälsföreningen träffat infrastrukturminister Tomas Eneroth för att lämna över uppropet med alla namn som undertecknat. En digital träff.  Jag berättade att smittspridningen av coronaviruset och åtgärderna för att begränsa den har slagit oerhört hårt mot sjöfolket, inte bara i Sverige utan i hela världen. Jag underströk ännu en gång att fartyg och färjor ligger upplagda, och att varsel och uppsägningar duggar tätt. Jag kände er i ryggen när jag påtalade att ansvariga politiker måste gör något, för annars har Sverige knappt någon sjöfart kvar. Vilket ju drabbar ekonomin, industrin och handeln.

Sist på mötet frågade jag om infrastrukturministern hade en hälsning till Seko sjöfolks medlemmar. Han svarade:
- Fortsätt vara med och utveckla svensk sjöfart. Den är helt avgörande både för Sverige som industriland med exportmöjligheter, men också när det gäller klimatomställning. Sjöfarten är nyckeln för att transportsektorn ska klara klimatomställningen. Så kör hårt. Var inte blyga när det gäller att hävda sjöfartens rätt. Och se till att kämpa med att vi får bra arbetsvillkor, och att det är attraktivt att jobba inom sjöfarten. För både män och kvinnor. Här har vi en stor utmaning, när det gäller kompetensförsörjning. Låt oss jobba med den tillsammans, så ska vi bli en stolt sjöfartsnation även framöver.

Om denna hans hälsning vill jag säga er att: Blyga är vi ju kanske inte riktigt kända för att vara och att vi kämpar det vet vi. Att vi gärna är med och utvecklar sjöfarten och att vi ska ha bra arbetsvillkor är självklart. Vi gör vår del, nu gäller det att politiker gör sin del. Må så vara att vi är blåslampan som får det att ske.

Jag vill också passa på att säga att engagemanget kring uppropet har gett mig hopp. Vi är inte bara starka tillsammans, tillsammans blir vi också starkare var och en. Tack för din insats. Nu kämpar vi vidare. Vi ska rädda den svenska sjöfarten.

Kenny Reinhold
Ordförande Seko sjöfolk

Uppdaterad: