Medlemsbrev från ordförande Kenny Reinhold, 31 mars 2020

Publicerad:

Förhandlingar pågår. Det är ett tråkigt svar att ge på frågor om vad som händer, i en tid som denna när osäkerheten och otryggheten är så sammankopplade. Men tyvärr är det så.

Ni är många medlemmar som hör av sig till oss, och ännu fler som är oroliga och vill veta vad som kommer att hända. Och vad arbetsgivaren tänker göra. Tyvärr vet inte vi som förhandlar eller är anställda det heller. Förhandlingar och samtal pågår med många rederier och inte förrän vi har nått ett resultat i dessa vet vi hur det blir.

Det alla kan vara säkra på, det är att Sekos helhjärtade prioritering är att hitta lösningar för att undvika varsel om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Att så många medlemmar som möjligt ska ha kvar sina arbeten.

Det finns saker vi inte kan svara på så länge krisen pågår. Och så länge förhandlingar pågår. Men så fort vi vet något så informerar vi om det.

Totalt har idag sju rederier tecknat tillämpningsavtal om korttidspermittering, här kan du läsa mer om det aktuella läget.

Vi samlar all information på sjofolk.se men skickar också riktade medlemsbrev med information som berör just din sektion och rederi.

I går lade regeringen ett krispaket för jobb och omställning med åtgärder som ska underlätta för de som nu förlorar eller riskerar att förlora sitt arbete i samband med corona-krisen. En av de viktigaste satsningarna är att om du inte är medlem i A-kassan, men går med idag, den 31 mars, så får du tillgodoräkna dig hela mars. Tipsa gärna kollegor som inte är med i A-kassan om detta.

I regeringens krispaket finns också förslag som gör att fler kan kvalificera sig till a-kassan och att fler kan få ut ett högre belopp. Om det kan du läsa här.

Ovissheten är stor, men förhandlingar pågår. Vi arbetar för din trygghet.

Ta hand om varandra,

Kenny Reinhold,

Ordförande Seko sjöfolk

Uppdaterad: