Medlemsbrev från ordförande Kenny Reinhold, 24 mars 2020

Sjöfarten drabbas riktigt hårt av den kris som råder just nu. Osäkerheten är stor och ingen vet vad som kommer att hända. Läget förändras timme för timme. 

Publicerad:

Vi uppmanar dig som medlem att hålla dig uppdaterad genom att titta på sjofolk.se/corona där vi samlar all information.

I de rederier där varsel har lagts är många medlemmar extra oroliga och hör av sig till Seko sjöfolk. Läget är allvarligt men ingen är uppsagd – det är viktigt att påpeka. Vi kan inte säga hur någon ligger till på listan oavsett vilken befattning eller hur lång anställningstid de har. Resultatet av de förhandlingar som nu hålls kommer säkerligen att dröja en eller flera veckor. Vi informerar löpande och när förhandlingarna är slutförda. Här kan du läsa mer om vad ett varsel innebär.

Fyra rederier har tecknat tillämpningsavtal om korttidspermittering med Seko sjöfolk. Förhandling pågår med fler rederier. De som hittills tecknat tillämpningsavtal om korttidspermittering är Viking Line, Silja Line, ForSea och Rederi AB Eckerö. I avtalen framgår det vem som blir permitterad och med hur stor procent. Arbetsgivaren informerar därefter de anställda om vem som är aktuell för permittering och upprättar ett nytt schema för detta.

Här finns samlade frågor och svar om korttidspermittering.

Vi har ställt om vår organisation och prioriterar nu arbetet med att hantera denna kris. Alla våra förtroendevalda och anställda fokuserar nu på att hitta lösningar för att undvika varsel om uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Vi lovar att hålla dig uppdaterad på sjofolk.se eller per e-post.

Kenny Reinhold,

Ordförande Seko sjöfolk

Uppdaterad: