Aktuellt läge 18 mars

Restriktioner i resande och andra begränsande åtgärder i syfte att hejda spridningen av coronaviruset (COVID-19) fortsätter att påverka sjöfarten och som en direkt följd även Seko sjöfolks medlemmar. 

Publicerad:

Flera rederier har vidtagit åtgärder för att anpassa trafik och bemanning till rådande läge och Seko sjöfolks förhandlingsorganisations huvudfokus nu är att i så stor utsträckning som möjligt säkra arbetstillfällen under svensk flagg. Vi har uppmanat rederier och övriga aktörer att respektera god förhandlingssed och den svenska modellen.

Detta är vad vi vet idag, den 18 mars, om det aktuella läget i några av de rederier där Seko sjöfolk har medlemmar.

Stena Line

Fartygen Stena Saga och Stena Danica är upplagda tills vidare. Övriga sju fartyg går med frakt enligt ordinarie tidtabell. 950 personer varslades den 16 mars om uppsägning, varav 600 är Seko sjöfolks medlemmar. Detta har skett utan kontakt eller inledande förhandling med Seko. De som varslats är inte i dagsläget uppsagda och någon förhandling om turordning har inte hållits.

Viking Line

Fartyget Viking Cinderella har lagts upp och planerad återgång i trafik är för närvarande 16 april. Förra veckans förhandlingar har resulterat i att vederlag och överskjutande semester läggs ut där det är möjligt och personal utan överskott hålls i arbete. Förhandling om korttidspermittering kan vara på kommande.

Tallink Silja

Silja Symphony tas ur trafik 19 mars i Stockholm. Förhandlingar pågår och resultat väntas på måndag 23 mars.

Rederi Eckerö

Fartygen Birka Stockholm och Eckerö är upplagda till mitten av april. I dagsläget innebär det att förskjutning i årsarbetstiden enligt årsarbetstidsavtalet kan göras och att överskjutande semester kan komma att läggas ut vid behov. Fortsatta förhandlingar är att vänta.

Destination Gotland

Fartygen går enligt ordinarie turlista. Som en åtgärd för att minska risken för smittspridning placeras passagerarna ut runt om i fartyget. Rederiet och Seko sjöfolk har regelbunden kontakt.

ForSea

Rederiet och Seko sjöfolk håller dialog för att hitta lösningar. I dagsläget kan dessa komma att omfatta reducerad trafik och bemanning.

Finnlines

Fartygen går enligt ordinarie turlista med bibehållen bemanning. Rederiet och Seko sjöfolk har regelbunden kontakt.

TT-Line

Fartygen går enligt ordinarie turlista med bibehållen bemanning. Än så länge är frakten på rederiets linjer stabil. Kontakt mellan Seko sjöfolk och rederiet upprätthålls.

Storsjörederier

Flera storsjörederier börjar märka generella problem med på- och avmönstringsresor på grund av stängda gränser och stängda flygplatser. För manskap anställda under TAP-avtal har möjlighet till förlängda kontrakt beviljats i de fall där mönstringar förskjuts på grund av restriktioner. Detta för att kunna garantera säkra resor till och från mönstringshamn.

Skärgården

Almega har uttalat intresse för att inleda förhandlingar om korttidspermittering.

Uppdaterad: