Mia Blomgren kulturpristagare 2016

Mia Blomgren, radiojournalist, mottagare av Seko sjöfolks kulturpris 2016. Kenny Reinhold, ordförande, delar ut prischecken på 25 000 kronor.

Fotograf: Anna Ledin Wiren

Mia Blomgren får Seko sjöfolks kulturstipendium

Seko sjöfolks kulturpris går i år till journalisten Mia Blomgren. Mia får priset för sina inlevelserika och träffande skildringar av olika sjömäns liv och leverne, nu och för ett halvsekel sedan.

Publicerad:

Kopplingen till sjöfarten är självklar i den dokumentärserie som Mia Blomgren gjorde för radioprogrammet Tendens i P1, Sveriges Radio, förra året. Vi får bland annat följa sjömanslivet ombord på en Stenafärja. En kvinnlig sjökapten som efter ett långt liv till sjöss fortfarande kämpar mot vissa attityder och en gammal sjöman som ser tillbaka på många händelserika år på världshaven.

- Det är glädjande när en av media så ofta misskrediterad yrkesgrupp lyfts fram på ett så fint sätt som Mia gör i sin dokumentärserie, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk.

Seko sjöfolks kulturpris är ett stipendium som har delats ut sedan 1988. Det ska gå till någon eller några som belyst sjömän eller sjöfarten. Prissumman är 25.000 kronor. Bland tidigare pristagare kan nämnas programledaren Anne Lundberg och sjökocken German Zamudio från SVT:s program Landgång, skådespelaren Kjell Bergqvist och sångaren Mikael Wiehe.

På Sveriges Radios hemsida finns de olik dokumentärerna:
Den otatuerade sjömannen - Del 1 i serien Svenska sjömän
Ibland mulnar Kapten Sol - Del 2 i serien Svenska sjömän
Gay och glad på Amerikabåten - Del 3 i serien Svenska sjömän
Nisses äventyr på land och till sjöss

Uppdaterad: